Skip Navigation LinksAnaSayfa > Korunan Alanlar > Tabiat Parkları > Vezirsuyu Tabiat Parkı > Kültür

Sahanın içerisinde bulunduğu Vezirköprü’de geleneksel değerler hâkim bir durumdadır. Dini bayramlarda el öpme törenleri düzenlenir. Kandillerde mevlit okutulur, çocuklar mahalle aralarında ellerinde şamdanlar, ilahiler söyleyerek dolaşırlar. Hıdrellez günü şenlikler düzenlenir. Mesire yerlerine gidilir, dilekler tutulur, nişanlılar ve sözlüler birbirlerine hediye alıp verirler. Düğün öncesinde pırtı biçme adı verilen düğün alışverişi yapılır. Köy halkı düğün sahibi tarafından “okuntu” denilen şekerle düğüne davet edilir. Cumartesi kız tarafında yemekler pişer. Pazar günü kına yakılır. Çarşamba günü gelin hamamı düzenlenir. Perşembe gelin alma ve düğün merasimi gerçekleşir. Cuma günü ise kız tarafına el öpmeye gidilir. Düğünlerde genellikle davul ve zurna çalınır. Gelin almadan bir önceki akşam köy meydanında ateş yakılarak zamah (sabah) yeri düzenlenir. Diğer ilçelerden farklı olarak düğün gecesi “elekcoğ” (elekçi) isimli orta oyununa benzer bir oyun oynanır. Oyunun kadı, elekcoğ, kahya, 2 tane ayı, deve, yunan gavuru, tuvalet, iki tane kadın gibi belirli tipleri vardır. Oyunda hayvanları ve mekânları insanlar canlandırır. Kadınlar ise kadın kılığına girmiş erkekler tarafından canlandırılır. Vezirköprü ve köylerinde Sarıkız, İkikat, Eminem, Köroğlu Horon, Çil kız, İkiayak, Yelleme, Tamzara, Simsim, Karaoğlan, Dikhoron, Dörtayak ve Oduncular gibi halk oyunları oynanmaktadır. İlçenin kendine has yemeklerinden en ünlüsü, genellikle düğünlerde pişirilen keşkektir. Keşkek üzerine etli ve nohutlu yahni dökülerek yenir. İlçede katık (süzme yoğurt) la yapılan yemekler de meşhurdur. Bunlar; katık böreği, memecik, katıklı ekmek, katık sündürmesi vb.dir. Ayrıca Oymaağaç oğlak kebabı, orman kebabı, kuzu çevirmesi ve çeşitli hamur işleri de en belirgin yemeklerindendir. Kaz pilavı, tirit, kaz çevirmesi yine yöreye has yemeklerdendir. Haluçka, yaprak dolması, bazlanbaç, bişi, mıhlama, nünük, pıtpıt, kaypak, cimcik, çılbır ismi anılması gereken diğer yöresel yemeklerdendir. Yaygın olmamakla birlikte bazı köylerde yöresel kendine has kıyafetler giyilmektedir. Susuz, Sarıdibek, Alanşeyhi, Tahtaköprü köylerinde halen giyilen kırmızı-beyaz yün dokumalı, renkli boncuk süslemeli “taç” adı verilen baş giyimi görülmektedir. Bazı köylerde kuşak, çember, peşgir dolamaları tespit edilmiş olup tezgahları kuruludur.

  
Kendine özgü yassı formuyla diğerlerinden ayrılan ve 33 değişik parçadan yapılan Vezirköprü Semaveri ilçede en başta gelen zanaattır. Bu zanaat haricinde ilçe merkezinde ve bazı köylerde halı, kilim ve bez dokumacılığı, bakır işlemeciliği, ağaç işlemeciliği, sac işlemeciliği, semercilik, urgancılık ve süpürgecilik gibi bazı el sanatları ya da zanaatlar gelişen teknolojiye rağmen az da olsa yapılmaktadır.